Hasplasztika

Gyakori és nagymértékű hízás-fogyást követően vagy szülés után a bőr összehúzódó képessége csökken, ezért a bőr nem tudja követni a változásokat és megereszkedhet. Túlzott elhízás esetében a bőr zsírréteggel együtt lóg kötényszerűen lefelé, ami esztétikai és higiéniás problémákat is okozhat. Ugyancsak a has előredomborodását okozhatja a két egyenes hasizom egymástól való eltávolodása is. Mindez zavaró lehet a hétköznapi életben, mert megnehezíti a sportolást és a ruhaválsztást is. Továbbá komoly önbizalomhiányt okozhat. A hasplasztika mindre megoldást nyújthat.

Az ingyenes konzultáció során a plasztikai sebész tájékoztatja a lehetőségekről, az eljárásokról és hogy hol fognak elhelyezkedni a sebek. Mivel a vágások a bikinivonalon belül helyezkednek el, így nem kell félni attól, hogy nem hordhatja a kedvenc fürdőruháját.

A hasplasztika műtét menete

A fentebb említett problémák függvényében egyénileg változik, hogy mekkora bőrt és zsírszövetet kell eltávolítani, illetve a heg kiterjedése és helyzete, valamint az, hogy az izom-ín köpenyt helyre kell-e állítani.

A hasplasztika során a két csípőcsontot összekötő, szeméremdomb felett vezetett metszést használunk, mely lehetővé teszi a has teljes korrekcióját, valamint biztosítja, hogy a heg ne legyen kiszélesedett és vaskos. A műtét során a köldök áthelyezésre kerül, és egy szilikon csövet vezetünk be, hogy az esetlegesen keletkezett váladékot elvezessük. Bizonyos esetekben a hasplasztikát zsírleszívással kombináljuk, hogy az eredmény kedvezőbb legyen.

Műtét utáni teendők és kockázatok

A műtét után 2-3 napig a rendelőben kell maradni, amíg a csöveken keresztül távozó folyadék jelentősen nem csökken. Ezek után eltávolítjuk a csöveket is. A varratszedés a 2.-3. héten történik.

A műtétet követően négy hétig folyamatosan egy speciális kompressziós ruhát kell hordani, melyben lehet zuhanyozni, majd hajszárítóval megszárítható. További két hétig napközben kell viselni, de sportoláshoz később is ajánlott hordani.

A szövődmények közül az első 24-48 órában a vérzés jelentkezhet, valamint megnövekedhet a szövetnedv- és nyirok termelődése, amit esetleg le kell bocsátani.

Súlyos szövődmény lehet a bőr és szövetelhalás is, mely általában keringési zavar miatt keletkezik. Általában a köldök körül jelentkezhet és spontán meggyógyul, azonban hónapokig eltarthat és a gyógyult bőr színében különbözhet az ép bőrtől.

Ugyancsak fennáll a gyulladás veszélye is, ami gennyes váladékozást is okozhat.
Előfodulhat a műtéti sebvonal kiszélesedése is.