Mellfelvarrás

Az évek múlásával csökken a bőr rugalmassága, veszít feszességéből és ez a mell megereszkedéséhez vezethet. Azonban nem csak a korral jár ilyen változás. Terhességnél, miután megszűnik a tejtermelés, vagy a terhesség megszakítása után a megnövekedett mirigyállomány összezsugorodik, de legtöbb alkalommal az eredetinél kisebb méretűre. A kitágult bőr egy bizonyos mértékig képes követni a változásokat, de ha nem elég rugalmas a bőr, vagy nagyobb mértékű mirigyállomány sorvadás következik be, megereszkedhet a mell.

Az ingyenes konzultáció alatt az orvossal személyre szabottan megbeszélik a lehetőségeket és az elvárásokat, a lehetséges technikákat, valamint megmutatja, hogy hol fognak elhelyezkedni a műtéti hegek.

A mellfelvarrás típusai

A mellfelvarrásnál 3 típust használnak a leggyakrabban.

  • Az emlőudvar körül egy gyűrűben eltávolítjuk a bőrt. Ez az eljárás jár a legkisebb heggel, de a legtöbb mell típusnál nem alkalmazható, mert nem kapunk szép eredményt.
  • Az emlőudvarról és az alatta lévő területről távolítjuk el a bőrt. Ebben az esetben a hegek az átlagosnál vastagabb lehet.
  • A hagyományos fordított T-alakú eljárásnál az áthajlási redőben, az emlőudvar körül és függőlegesen alatta keletkezik heg.

A megfelelő műtét kiválasztása esetében mindhárom típusú műtéttel szép eredmény érhető el.

Műtét utáni teendők és kockázatok

A mellfelvarrás műtétet altatásban végezzük. Ha nem lép fel komplikáció a kórház már a következő napon elhagyható, viszont fontos ügyelni a műtét utáni teendőkre. 3-4 hétig tilos nehéz dolgokat emelni vagy sportolni. 4 hétig éjjel-nappal melltartót kell viselni, majd utána éjjelre elhagyható, 6 hét után pedig már nappalra sem kötelező a viselése.

A mellfelvarrást követően is alakulhatnak ki bizonyos szövődmények. Ezek közül a leggyakoribbak a vérzés, gyulladás, beidegzési zavar, bőr és szövetelhalás vagy a sebgyógyulási zavar.