Mellnagyobbítás

A női mell a nőiesség és a szexualitás egyik legfontosabb szimbóluma, így teljesen természetes, ha minden nő gyönyörű mellekre vágyik. Az idő azonban sajnos ez ellen dolgozik, így a nők nagy része nem elégedett a melle formájával vagy méretével, ami önbizalomhiányt és az szexuális élet megromlását okozhatja. A mellplasztika megoldást nyújt, hogy nagyobb, teltebb és formásabb mellei lehessenek.

Az konzultáció során az orvossal közösen megvitatják, hogy melyek az elvárások és a lehetőségek, valamint kiválasztják, hogy milyen módszert érdemes használni a mellek növeléséhez, formázásához. Erre alapvetően három lehetőség van: implantátum behelyezése, saját zsírral történő mellnagyobbítás, vagy mellfelvarrással együtt történő mellnagyobbítás.

Implantátum behelyezése

Az implantátum behelyezésének két módja lehetséges: behelyezés történhet közvetlenül mirigy alá vagy izom alá. Ez befolyásolja a végeredményt, hiszen a behelyezés módjától függően lehet laposan formált, magasan formált vagy csepp alakú is. Mindkét behelyezési eljárásnak van előnye és hátránya is. A mirigy alá helyezés a hagyományosabb megoldás, de ha túl kis méretű a mirigyállomány és a bőr alatti zsírszövet, akkor kevésbé természetes formát kaphatunk. Ezzel szemben az izom alatti elhelyezés ilyenkor megfelelő megoldás lehet, azonban aktív, versenyszerű sportolás estében megnehezítheti a mozgást, és megnő annak az veszélye is, hogy elmozdul az implantátum, viszont csökken annak az esélye, hogy capsula képződik.

A mell megereszkedésében is különbségek tapasztalhatók a kétféle módszer esetében. Az izom alá ültettet implantátum az izom és a mellkas között megtartja a helyzetét, ezért a mell nehezebben ereszkedik meg, viszont ez hátrányt is jelenthet azokban az esetekben, amikor a saját emlő megereszkedik, így kettő kontúrú mell alakulhat ki. Ezzel szemben a mirigy alá helyezett mellimplantátumok esetében nem alakulhat ki a kettős kontúr, azonban a mellel együtt ez könnyebben megereszkedik és így elveszíti formáját.

A mellnagyobbító műtét során a mellimplantátum behelyezése három úton lehetséges. A hónalji, a mellbimbó körüli valamint a mell alatti metszés segítségével. Szép hegesedés esetében mindhárom eljárás szinte láthatatlan metszést eredményez, azonban a hegesedés esetén a mellbimbó körül ejtett metszés nagyon feltűnő, a hónalji metszés kivágott ruha esetén láthatóvá válhat, a mell alatti metszés azonban álló helyzetben hegesedés esetén is alig látható. Ezek mellett még figyelembe kell venni, hogy kis mellbimbó esetén a mellbimbó körüli metszés nem alkalmazható, valamint hogy a hónalji metszés esetében általában csak izom alá történhet a behelyezés.

Mellnagyobbítás saját zsírral

A saját zsírral való feltöltés korábbiakban nem volt túl sikeres a zsírszövetek nagymértékű felszívódása miatt, azonban az új technológiákkal már sokkal jobb eredményeket lehet elérni. Fél év alatt a zsírszövetek több mint 80-90%-a megmarad, és a további évek alatt is maximum a 20-30%-a tűnik el.
A saját zsírral történő mellnagyobbítás esetében azonban egyszerre csak nagyjából 100-200ml-t lehet beülteti, annak érdekében, hogy az új szövetekbe sikeresen benőjenek a hajszálerek és ezzel segítsék az új zsírszövet megtapadását. Amennyiben nagyobb változást szeretnénk elérni, egymás után több kezelésre van szükség.

Mellnagyobbítás mellfelvarrással együtt

Szülés vagy nagymértékű fogyást követően a mellek megereszkedhetnek és nagy mértékű lehet a sorvadás is. Ilyen esetekben nem lehet csak a mellfelvarrás vagy a mellnagyobbítást alkalmazni, hanem csak a kettő kombinációjával lehet elérni a kívánt hatást.

Műtét utáni teendők és kockázatok

A mellnagyobbító műtétet altatásban végezzük. Ha nem lép fel komplikáció a kórház már a következő napon elhagyható, viszont fontos ügyelni a műtét utáni teendőkre. 3-4 hétig tilos nehéz dolgokat emelni vagy sportolni, valamint a műtét utáni első napon a kart a fej fölé emelni. 4 hétig éjjel-nappal melltartót kell viselni, majd utána éjjelre elhagyható, 6 hét után pedig már nappalra sem kötelező a viselése, azonban bizonyos esetekben ajánlott.

Mint minden műtét esetében, itt is kialakulhatnak szövődmények. A leggyakoribb a tokzsugorodás, vagyis a capsula kialakulása, ami az esetek 5-8%-ban fordul elő. Ennek négy fokozata van: I. fokozatnál egy kötőszövetes réteg alakul ki a beültetett implantátum körül, ami a test természetes reakciója és minden műtét után kialakul. A II. fokozatnál ezt már tapintani is lehet, a III. esetében már látható is és a IV. fokozatban fájdalommal jár. A III. és a IV. fokozat műtéti beavatkozást kíván. Ezen kívül még kialakulhat gyulladás és heggyógyulási zavar. Ezek az esetek maximum 1-2%-ban alakulnak ki.