Zsírszívás

A zsírleszívás nagyon eredményes lehet, mivel a pubertás kor után a zsírsejtek száma nem növekszik lényegesen, csak a térfogatuk változik meg. Ez a térfogatváltozás azonban olyan nagy lehet, mint mikor egy pingpong labda lufi méretűvé növekszik.

A leggyakrabban a hasi területen, fenéken vagy deréktájon növekednek meg a zsírsejtek.

Az konzultáció során nagyon fontos, hogy megkérdezze a felmerült kérdéseit és elmondja elvárásait. A sebész megvizsgálja Önt és javaslatot tesz a beavatkozásra nézve, valamint elmagyarázza a műtét menetét és a lehetséges komplikációkat.

A zsírleszívás műtét menete

A zsírleszívás során a kezelt területről a zsírsejtek körülbelül 70%-át távolítjuk el, így a megmaradt 30% már nehezebben vesz fel újabb zsírmolekulákat, így a zsírszövet nem szaporodik annyira, mint a test többi részén.

A műtét során egy fél cm-es nyíláson át bevezetünk egy kanült, ami segítségével szétroncsoljuk a zsírsejteket és vákuum segítségével kiszívjuk, anélkül, hogy sérülést okoznánk az erekben vagy idegekben.

Műtét utáni teendők és kockázatok

A kezelt területre speciális kompressziós ruhát kell hordani, amiben lehet zuhanyozni, majd hajszárítóval megszárítható. A ruha viselése kötelező 4-5 hétig éjjel nappal, majd először éjszakára, később pedig már teljesen elhagyható.

Az első 1-2 hétben a kezelt terület megduzzad, esetleg véraláfutások láthatóan, majd ez fokozatosan eltűnik. Az eredmény 1-2 hónap múlva látható, de ezután még mindig felléphetnek kisebb változások, így a teljes végeredményt körülbelül fél év után lehet látni.

Mint minden műtét után, itt is felléphetnek szövődmények. A leggyakoribb a gyulladás, melynek mértéke változó lehet a bőrpírtől a súlyos gyulladásig, ami műtéti beavatkozást igényel. Ezen kívül vérzés is felléphet a kezelt területen, ami gyulladást okozhat. További szövődmény lehet, hogy átmenetileg csökken a bőr érzékenysége, esetenként a bőr sötétebb a környezeténél vagy bemélyedéseket tapasztalhatunk amiatt, hogy a bőr egyenetlenül tapadt vissza.