Mellkisebbítés

Sokan úgy gondolják, hogy mellplasztikát csak a kis mellméret miatt csináltatnak, azonban ez koránt sincs így. A túl nagy mellek ugyanúgy problémát jelenthetnek viselőjének. Sokszor higiéniai vagy egészségügyi panaszokat okozhatnak, mint a hát vagy a derékfájás. Ugyancsak megnehezíti a mindennapi életet: sokkal nehezebb sportolni valamint a ruhaválasztás is nehézkes lehet. Ilyen problémákra ad megoldást a műtéti úton való mellkisebbítés.

Az ingyenes konzultáció során lehetősége nyílik a plasztikai sebésszel megbeszélni az elvárásait, felteheti kérdéseit a beavatkozással kapcsolatban. A sebész megvizsgálja és elmondja a lehetőségeket és a várható eredményt, valamint elmondja a műtét menetét és hogy hol fognak elhelyezkedni a műtéti hegek.

Mi okozhatja a mell túlzott méretét?

A mellek túlzott méretét okozhatják örökletes tényezők, hormonok, vagy elhízás. Ilyenkor a mellben felszaporodik a zsírszövet, illetve a mirigyállomány, ami a mell túlzott megnövekedéséhez vezet.

Amennyiben a mell növekedése még serdülő kor után is folytatódik érdemes hormonvizsgálatra menni, hiszen ilyen estekben a mellkisebbítő műtét után is tovább növekedhet a mell és kiújulhat az eredeti probléma.

A plasztikai műtét menete megegyezik a mellfelvarrás műtét menetével azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben nem csak a bőr egy részét, hanem a zsír- és mirigyszövetet is távolítunk el.

Műtét utáni teendők és kockázatok

A mellkisebbítés műtétet altatásban végezzük. Ha nem lép fel komplikáció a kórház már a következő napon elhagyható, viszont fontos ügyelni a műtét utáni teendőkre. 3-4 hétig tilos nehéz dolgokat emelni vagy sportolni. 4 hétig éjjel-nappal melltartót kell viselni, majd utána éjjelre elhagyható, 6 hét után pedig már nappalra sem kötelező a viselése.

A mellkisebbítés szövődményei megegyeznek a mellfelvarrás során előforduló szövődményekkel, de a plasztikai műtétek közül ez járhat a legtöbb komplikációval. Minél nagyobb méretcsökkenést szeretnénk, annál nagyobb az esélye, hogy komplikációk lépnek fel. Ennél a műtétnél gyakoribb a bőr és szövetelhalás.