Szemhéj plasztika

Az életkor előrehaladtával a felső és alsó szemhéj is megereszkedhet, ami jelentősen öregíti az arcot, később pedig látási problémákat is okozhat. A szemhéjplasztika során eltávolítható a megereszkedett bőr és végleg megszabadulhat a szem alatt elhelyezkedő táskáktól.

Az ingyenes konzultáció során találkozhat plasztikai sebészével, akivel közösen megbeszélik az elvárásokat és a lehetőségeket, valamint részletes tájékoztatást kap a műtét menetéről és az esetleges komplikációkról.

A felső szemhéj plasztikája

A felső szemhéj esetében nem csak a szemhéj bőrének megnyúlása okozza a problémát, hanem a szemöldök ívének megereszkedése és a zsírszövet felszaporodása is jelentős szerepet játszhat a helyzet kialakulásában. Így nem minden esetben elegendő kizárólag a bőrtöbbletet eltávolítani, sokszor szemöldökplasztikával kell kombinálni, mely során a zsírszöveteket eltávolítjuk.

A műtétet helyi érzéstelenítéssel végezzük, a sebet a bőr rétegein belül varjuk össze, melyet 5-6 nap múlva távolítunk el. 1-2 hét után a heg gyakorlatilag láthatatlan lesz.

A műtétet követően a műtött területet ajánlott óránként 20 percig jegelni.

Az alsó szemhéj plasztikája

Az alsó szemhéj műtéte sokkal bonyolultabb és több komplikáció léphet fel. Alapvetően két eset lehetséges, mikor műtéthez folyamodunk: a bőr megereszkedik és a táskákban felszaporodik a zsír, vagy a bőr megereszkedése nélkül nő meg a zsír mennyisége. Az első esetben a műtét kritikus része, hogy megfelelően kell megállapítani a felesleges bőr mennyiségét, ami eltávolításra kerül. Ha túl sokat távolítunk el, akkor a szemhéj később kifordulhat, ha pedig túl keveset, akkor nem érjük el a kívánt hatást. A műtétnél eltávolítjuk a felesleges bőrt és zsírszövetet. Azonban egyre gyakrabb az a fajta műtét, melynek során csak a bőr egy részét távolítjuk el, a táskákat okozó zsírréteget nem, hanem csak szétterítjük és felette zárjuk a kötőszöveti rétegeket.

Előfordulhat olyan elváltozás is, amikor a bőr nem ereszkedik meg, vagy ráncosodik, mégis kialakulnak a táskák. Ezt a felesleges zsírszövet eltávolításával tudjuk megszüntetni, melynek két módja van: a műtét menete megegyezik azzal az esettel, amikor a bőr egy részét is el kell távolítani, vagy egy új eljárás segítségével belülről közelítjük meg a felszaporodott kötőszövetet és onnan távolítjuk el. Ilyen eljárás esetében a beavatkozás után nem marad heg és a gyógyulás is gyorsabb, 2-3 nap.