Orrplasztika

Az arc egyik legmeghatározóbb eleme az orr, melynek mérete és formája nagyban befolyásolja az arc megjelenését, így annak megváltoztatása jelentős mértékben megváltoztathatja az arc harmóniáját. Alapvetően az orr formáját örökölt tulajdonságok határozzák meg, azonban balesetek miatt is történhet benne elváltozás.

Bár az interneten sok információ megtalálható, javasoljuk, hogy kérjen konzultációt, ahol az Ön igényei és adottságai szerint megvitathatja a plasztikai sebésszel, hogy milyen beavatkozás lenne az Ön számára a legmegfelelőbb. Mivel nincs két egyforma arc, ezért nagy fontos, hogy személyre szabott tanácsokat kapjon.

Az orrplasztika során lehetőség van megváltoztatni az orrcsúcs formáját az orrszárnyi porc megformálásával, megváltoztatható az orrhát görbülete valamint a szélessége az orrcsont változtatásával. Ugyancsak csökkenthető az orr kiemelkedése az orrsövény alsó élének rövidítésével. A kívánt hatás eléréséhez ezeket a technikákat lehet kombinálni.

A műtétet általában altatásban végezzük. A metszések túlnyomó része az orron belül, rejtett helyen történik, így később nem látható.

Műtét utáni teendők és kockázatok

A műtétet követően az orra 5-10 napra rögzítő kötés kerül, mely általában gipsz. A vérzés csillapítására és a nyálkahártya letapadásának elősegítésére az orrüregbe 24-48 órára tampont helyezünk.

Az orrplasztika után 2-3 hétig nem szabad orrot fújni, hajolgatni vagy fizikai munkát végezni. A gipsz levétele után rögtön még nem látható az eredmény a duzzanat miatt, azonban 4-6 hét után már láthatóvá válik. Ezt követően azonban csak fél év után lehet látni a végleges formát, mert az orron még apró változások történhetnek.
A műtét utáni szövődmények lehetnek vérzés és gyulladás, ideiglenes érzéskiesés, valamint légzési nehezítettség.